Help

Skály u Písku

Seasonality

J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Description

Lezení u Písku je známé především oblastí 'Jickovice', krásným skalám u řeky, kterým se přezdívá český Yosemite nebo Chamonix.

Ale byla by škoda opomenout skály hned u města, z těch jsou nejzajímavější 'Májovka' , skály na 'Stará strana - pravý břeh' a 'Skály na Sekyrce'

Písek se také chlubí nejlepší stěnou v celých Jižních čechách, 'LezeTop Písek'

Access issues inherited from Jižní Čechy

S lezením nebývá problém, je jen pár zakázaných lezeckých oblastí, hlavně v Národním Parku Šumava

Ethic inherited from Jižní Čechy

Nic speciálního

History

History timeline chart

Historie píseckého lezení započala již v roce 1951. Tehdy Oldřich Brož a Jaroslav Slánský, profesoři na obchodní akademii v Písku, založili místní horolezecký oddíl. V období 1951 - 1956 byly vylezeny první cesty. O jejich přelezení se zasloužili Oldřich Brož, Jiří Holenda, Milena Voldřichová, Jiří Plátek, Julius Kertész, František Škopík, Zdeněk Studnička, Viktor Mikeš, Karel Hübner a další. Z této doby pochází i první zdejší horolezecký průvodce, který vydal kolektiv horolezeckých oddílů Českobudějovického kraje. V šedesátých letech vznikla řada dalších zajímavých cest. Mezi nejaktivnější lezce této etapy patřili - Jiří "Sam" Pechouš, Jirka Slavík, Pavel Stříbrný, Jarda Slánský, Antonín krejčí a jiní. Další vlnu zájmu zažily Písecké skály v letech 1975 - 1982. Byly objeveny nové skalní masívy a vytvořeny nové cesty. Nejvýraznějšími lezci tohoto období, kteří jsou podepsáni pod velkým množstvím cest, byli J. Novák, J. Troup, S. Hlaváč a další. Vyvrcholením této lezecké etapy bylo vydání uceleného horolezeckého průvodce v roce 1982, za jehož vznikem stál horolezecký oddíl TJ Spartak. Velmi hodnotné cesty zde později vytvořil Stano Glejdura, který pobýval v letech 1984 - 85 v Písku na vojně. V 90. letech zakládají písečtí horolezci nový lezecký oddíl Klíšťata, který mimo jiné provedl v roce 2003 čištění a přeskobování velké části původních cest, což přispělo k obnovení zájmu horolezců o tuto oblast.

Did you know?

Did you know that you can create an account to record, track and share your climbing ascents? Thousands of climbers are already doing this.

Accommodations nearby more Hide

Share this

Tue 23 May
Check out what is happening in Skály u Písku.

Get a detailed insight with a timeline showing

  • Ticks by climbers like you
  • Discussions of the community
  • Updates to the index by our users
  • and many more things.

Login to see the timeline!

Deutsch English Español Français Italiano 한국어 Português 中文